Lastträning

Lastningen av hästen kan vara det som ställer till mest problem i vardagen med häst. Har man en häst som man lätt och smidigt kan lasta underlättar det så otroligt mycket när man ska göra något. Dessutom så öppnas många nya möjligheter till aktiviterer med din häst, om inte lastningen är ett problem.

1. Lydnad

Du behöver ha ett bra språk med hästen. Det är vikigt att den gör det du ber om eller åtminstone försöker, även om det är läskigt.

2. Trånga utrymmen

Vänj hästen vid att gå igenom och vara i trånga utrymmen. Den ska vara lugn och avslappnad i dessa situationer. Även om det helt går emot deras natur.

Skicka in eller leda in?

Vill du kunna skicka in hästen och då kunna lasta hästen helt själv, så måste du kunna ha hästen att gå förbi dig, på kommando, på backen.

Att leda in hästen i transporten på ett lugnt och enkelt sätt är enklare, då hästen av naturen följer sin ledare. Oftast behöver man då hjälp att stänga lemmen osv. Det är inte att rekommendera att binda hästen i transporten och sen gå bak och stänga själv.

Problem

Många gånger kan problemen börja med att hästen tycker att det är obehagligt, men när den inte får det stöd den behöver går det över i djävulskap.

Rädsla eller till och med skräck för situationen är heller inte ovanligt. Då måste man tydligt och tryggt visa att transporten inte är farlig. Här är det viktigt att du inte ”gullar” för mycket med hästen och då förstärker att transpoerten är farlig. Det ska vara det mest naturliga i världen att gå in i den trånga lådan!

Ibland kan problemen ligga i att människan är för snäll och fjäskar för mycket. Detta resulterar i att hästen leder spelet. Det kan visa sig så att hästen går upp till ett visst ställe, får massa beröm och sen backar. Den går inte längre för den vet att den inte behöver för att få det den vill ha – beröm!

Klaustrofobi

Hästen är av naturen klautrofibisk, vilket naturligtvis spelar en stor roll vid lastningen. Det är inte naturligt för en häst att gå in i ett trångt utrymme där den inte kan se omgivningen och skydda sig för eventuella faror.

I detta läge är det extra viktgt att hästen känner att den kan lita på oss!

Tvinga in den i transporten på olika sätt hjälper inte i längden. Du kanske får in hästen den gången, men nästa gång har du samma problem. Du måste vänja hästen så att den känner sig trygg och faktiskt vill gå in.