Boskapsarbete

KorUtbildar dig och din häst – även hemma hos er!

Alla hästraser kan göra detta. Hästen behöver vara ridbar och kunna gå bakåt, framåt och åt sidorna. Vi kan även komma och hjälpa er på gården. Kontakta oss!

Boskapsarbete med häst är en gammal tradition som har använts i hundratals år. I Sverige är det inte så vanligt för gemene man, utan de flesta tror att men måste ha speciella hästar och tävla i detta. Det behövs inte alls!

Det finns massor med gårdar i runt om som har kor och hästar. Ofta är det barnen eller frun som har hästar, men man använder dom inte i arbetet. Tänk att hästarna faktiskt kunde vara med och göra lite nytta och bidra till sitt uppehälle!

Alla kan jobba kor med sin häst!

Det är inte bara inom western, utan även om du tävlar och tränar hoppning eller dressyr kan du ha nytta av detta. Det blir ett kul och tydligt sätt för hästen att träna reaktion och smidighet, både åt sidorna, framåt och bakåt.

Våga prova något annorlunda sätt att träna, samtidigt som ni förenar nytta med nöje!

Hemkörning av kor från betet

Hästar skrämmer inte kor. Främmande människor utgör oftast ett större hot mot korna än vad en häst gör. I och med det så är det också enkelt för hästar att flytta ko med kalv. Här är en skillnad mot om man använder hund, då korna oftast känner att de måste skydda sin kalv mot hunden. Så är det inte med hästar. Detta beror på att både hästarna och korna är bytesdjur! Människor och hundar är rovdjur och utgör då ett större hot.

Du jobbar korna likadant som om du går på backen, positioner och tryck fungerar i stort sett likadant. Skillnaden är att du nu är mycket snabbare och uthålligare! Det kan vara ett bra komplement att använda vallhund, framför allt om ni inte är så många eller om det är kuperad terräng.

För att flytta korna snabbt, ska man flytta dom långsamt…

Sortera kor

Sortera kor inför slakt, märkning, klövvård, dräktighetskoll eller när det kan behövas!

Med häst sitter du högre och får en bättre överblick samtidigt som du minskar risken för att bli sparkad. Hästen har en lugnande effekt på korna och det stressar korna oftast mindre med häst än till fots eller med hund.